Japanski jezik – Linguaviva

Japanski jezik

Podeli na FBShare on Facebook

Japan je ostrvska zemlja izlazećeg sunca sa oko 1000 ostrva od kojih su najveći Honšu, Hokaido, Kjušu i Šikoku. To je zemlja sa bogatom kulturom i istorijom, zemlja samuraja, trešnjinog cveta, i haiku poezije.

O poreklu japanskog jezika je teško govoriti, a isto tako ga je teško svrstati u neku od jezičkih grupa. Jezik je dosta homogen, za šta je zaslužan geografski polpžaj Japana, – jer je njegova udaljenost od istočne obale Azijskog kontinenta uslovljavala ograničene kontakte sa drugim narodima.

Postoje brojne teorije o pripadnosti ovog jezika : jedna je da japanski jezik potiče od jezika koji su se govorili u severnoj Aziji. Taj se jezik raščlanio na nekoliko jezika, od kojih su nama poznati mongolski i korejski. Stari narodi Japana su verovatno upotrebljavali ovaj jezik, s obzirom da su iz Koreje dolazili zemljoradnici koji su sa sobom donosili i novu kulturu.

Pismenost i počeci kulture izrastaju pod uticajem Kine, Koreje i Indije. Od V veka, Japanci su upoznali, posredstvom Korejaca, kineska slova, a najstariji ritualni tekstovi potiču iz 927. godine.

Japansko pismo sastoji se od ideograma koji potiču od kineskog pisma. Ima ih nekoliko hiljada, ali je za čitanje novina i lakših književnih dela je potrebno (i dovoljno) znati oko 1500,

Takođe, osim ideograma, jezik se sastoji još od dva pisma, nalik našoj ćirilici i latinici : jedno je hiragana– pismo koje se pisalo četkicom, slogovno pismo koje nam služi da napišemo sve što se može napisati ideogramom, a drugo je katakana – pismo koje se urezivalo na pločicama – ovo je takođe slogovno pismo koje se koristi za pisanje svih stranih reči i onih reči koje treba da privuku pažnju onoga koji čita.

Literatura:

Minna no Nihon go 1, 2 – početni

Kaze no tsubatsa – srednji

Jo kyu Nihon go – viši

za pisanje slova; Kana renshu cho, Kanji renshu cho

Tekstovi iz japanskih novina i časopisa

Kursevi traju po 4 meseca, u intenzitetu pohađanja 2x nedeljno po dvočas (fond od 64 časa).

Literaturu i prateće audio programe polaznici dobijaju u školi.