Norveški jezik – Linguaviva

Norveški jezik

Podeli na FBShare on Facebook

Norveški pripada grupi kontinentalnih skandinavskih jezika, zajedno sa danskim i švedskim. Norvežani su dugo vremena proveli pod vlašću Danske, pa su tako pretrpeli veliki kulturni uticaj. Sve do 19 veka, pisani jezik u Norveškoj zapravo bio danski jezik. Iz njega se razvila najšire upotrebljavana varijanta norveškog jezika – takozvani Bokmål. Ovaj dijalekt koristi skoro 90 posto norveškog stanovništva. Drugi dijalekt, takozvani Nynorsk – obuhvata brojne lokalne dijalekte, po zakonu je u ravnopravnoj upotrebi, ali ga koristi manji deo stanovništva.

Ukoliko želite da živite i radite u Norveškoj, za pronalaženje posla, produžetak školovanja i regulisanje statusa – potrebno je da imate položene ispite norveškog jezika u odgovarajućem nivou. Zvanične i u Norveškoj priznate sertifikate o znanju jezika – Norskprøve, izdaje komisija Norsk språktest.

Struktura kurseva NORVEŠKOG jezika – Bokmål:

Priprema za svaki od Norskprøve ispita u našoj školi traje po jedan semestar – od 3 do 4 meseca, ukoliko se nastava pohadja dva puta nedeljno po dvočas (90 minuta).

NORVEŠKI A1-A2:
Trajanje kursa: 3 meseca, 2x nedeljno po dvočas (90 minuta)
Fond časova: 48
Ovaj modul je zapravo priprema za polaganje odgovarajućeg Norskprøve ispita, a to je Norskprøve 2 – test je namenjen kandidatima koji su završili ceo početni kurs norveškog po programu På vei. Ovaj nivo znanja podrazumeva: slušanje, razumevanje, čitanje, pisanje i usmeno saopštavanje kraćih dijaloga i tekstova vezanih za jednostavne i kandidatu bliske teme – kao što su lični podaci, posao, porodica, neposredno okruženje, snalaženje u vremenu i prostoru, prevoz, kupovina, školovanje i druge aktivnosti, kraći novinski članci, pisma, saopštenja, brošure, jelovnici, redovi vožnje, reklame, kao i elementarno iznošenje ličnih stavova i afiniteta.

NORVEŠKI B1:
Trajanje kursa: 4 meseca, 2x nedeljno po dvočas (90 minuta)
Fond časova: 64
Ovaj kurs traje, i priprema je za polaganje Norskprøve 3 (B1). Namenjen kandidatima koji su pohađali srednji kurs norveškog po programu Stein på stein. Podrazumeva: slušanje, razumevanje, čitanje, pisanje i usmeno izražavanje u okviru šireg dijapazona tema vezanih za posao, školovanje i razne druge aktivnosti, novinske članke, informativne tekstove, književna dela, ličnu i poslovnu korespodenciju, kao i tečno i artikulisano vođenje razgovora na razne teme koje podrazumeva iznošenje i obrazlaganje svojih stavova i ideja. Ovaj nivo znanja je potreban kao preduslov za dobijanje većine poslova u javnom sektoru.

NORVEŠKI B2:
Trajanje kursa: 4 meseca, 2x nedeljno po dvočas (90 minuta)
Fond časova: 64
Četvoromesečni viši kurs, po programu Her på berget je priprema za polaganje Bergentesten (B2) testa, i podrazumeva sledeća jezička znanja: slušanje i razumevanje dužih izlaganja i argumentacije na manje poznate teme, razumevanje većine informativnih TV programa kao i filmova na standardnom dijalektu, takođe i književnih tekstova, raznih analiza i tumačenja aktuelnih tema i problema, kao i jasno, tečno i argumentovano obrazlaganje sopstvenih stavova na zadate teme u diskusiji. Ovaj nivo je potreban kao preduslov za upis ili nastavak studija u Norveškoj.
Cena : 10.000 din. / mes.

U cenu je uključena literatura i prateći nastavni materijal, završni ispit, izdavanje sertifikata o stečenom nivou znanja i diplome škole.
Nastava se odvija u malim grupama, sa izuzetno stručnim profesorima, koji su dipl. lingvisti sa velikim predavačkim iskustvom i native-speakeri.
Kada startuje : upis traje kontinuirano, čitave godine
Termini: prepodne, po podne, uveče, radnim danima i vikendom – u dogovoru sa polaznicima