Turski jezik – Linguaviva

Turski jezik

Podeli na FBShare on Facebook

Šećer, čorba, bakar, pamuk, sapun, čarapa, šator, česma, bostan, čizma, basamak… Zvuči poznato? Možda vi već govorite turski? Smile Šalu na stranu, u našem jeziku ima oko tri hiljade turcizama.

Turski jezik, kojim danas govori preko 60 miliona ljudi u svetu, spada u uralo-altajsku porodicu jezika sa jezicima kao što su mađarski, mongolski, finski, i drugi.

U svojoj istoriji dugoj preko 1300 godina, od srednje Azije, odakle potiču najstariji zapisi na turskom, šireći se za vreme Osmanskog carstva na zapad sve do severne Afrike i Balkanskog poluostrva, turski jezik je doživeo mnoge promene pod uticajem drugih jezika poput arapskog, tj. kroz Islam ili persijskog, tj. kroz književnost i promenio je čak četiri pisma.

Tek 1928. godine, jezičkom revolucijom, prelazi se sa arapskog na latinično pismo i započinje sa pročišćavanjem jezika, tj. izbacivanjem stranih reči iz upotrebe i oživljavanjem i nametanjem starih izvornih turskih reči odnosno stvaranjem novih.

Međutim, nekoliko hiljada reči arapskog i persijskog porekla se i danas upotrebljava u svakodnevnom govoru i bez njih je turski jezik nezamisliv.

Kursevi se odrzavaju u 4 nivoa:

Turski A1
Turski A2
Turski B1
Turski B2

Svi tečajevi traju po 4 meseca , pohadjaju se 2x nedeljno po dvočas (90 minuta) I imaju fond od po 64 časa.

Literatura koja se koristi: udžbenici TÖMER univerziteta iz Ankare.

Svi profesori su dipl. lingvisti sa velikim predavačkim iskustvom.

Nastava se odvija u malim grupama.

Literaturu i prateći audio-program polaznici dobijaju u školi. Po završetku tečaja, a na osnovu završnog ispita, polaznici stiču sertifikate o stečenom nivou znanja, kao i Evropski Jezički Pasoš (Europass) u koji se upisuje stečeni nivo znanja.